Kulinaria w Hiszpanii – jakie potrawy warto spróbować?
W tym artykule opowiemy sobie, jakie potrawy są warte spróbowania w kuchni hiszpańskiej. Zapraszamy do lektury!
Paella
Ta potrawa pochodzi z Walencji, a jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego metalowe naczynie, służące Rzymianom do ofiarowania darów bogom. Głównie oparta jest na ryżu. Występuje w kilku odmianach, m.in. paella valenciana (groszek i mięso drobiowe) oraz paella marinera, która zawiera owoce morza. Jest to danie główne i zazwyczaj jada się ją na obiad.
Gazpacho
Jest to zupa, która wywodzi się z Andaluzji i którą podaje się na zimno. W jej skład wliczają się surowe warzywa, ocet i oliwa. Jedną z odmian jest gazpacho andaluz, oparta na pomidorach i do której dodaje się ocet, czosnek, chleb i paprykę. Z innych odmian warto też wspomnieć o „salmorejo cordobes”; opiera się na pomidorach, ale oprócz tego znajduje się też szynka i jajka.
Churro
To tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański. Smaży się na głębokim oleju ciasto ptysiowe, najczęściej mają one długi kształt. Zwykle posypuje się je cukrem pudrem. Znany jest też m.in. we Francji, Portugalii i Turcji. To jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii. Wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej. Poza tym często ta przekąska jest porównywana do polskich pączków.
Tortilla española
To hiszpańska odmiana omletu. Może być ona podawana na śniadanie, obiad albo kolację. Istnieje kilka odmian, jak m.in. tortilla catalana (zawierająca fasolę i kiełbasę butifarra), tortilla de setas (z grzybami) czy tortilla de jamón (z szynką). Sposób przygotowania jest różny, gdyż omlet może być lekko lub mocno ścięty.
Jamón ibérico
Ta szynka jest znana na całym świecie. Pochodzi z ras świń iberyjskich, a proces wytwarzania zaczynamy od solenia skrzynki, a potem przechodzi przez długi okres oczekiwania, który trwa od 18 do 36 miesięcy. Przechowywana jest w specjalnych piwnicach. Podaje się go w cienkich plasterkach i idealnie nadaje się do chleba.